fbpx

Kötü ve bakımsız bir ağız sağlığı, aslında birçok hastalıkların da habercisidir. Sigara ve tütün kullanımı, yanlış beslenme, ağız, diş sağlığı bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolüne yeterince önem verilmemesi diş hastalıklarına yol açıyor. Dolayısıyla ağızda meydana gelen bir çürük, böbrek ve kalbe de zarar vererek, enfeksiyonlara yol açıyor. Hastalıklı, çarpık, eksik dişler veya deforme olmuş bir çene konuşmanıza engel olabilir, yiyecekleri çiğnemenizi zorlu ve ağrılı bir hale getirebilir ve geri dönüşü olmayan diş kayıplarına da neden olabilir.

Oysa ki, Diş sağlığı ekibiniz, siz ve MESAM Ağız ve Diş Sağlığı hekimlerimizden oluşur. Birlikte, azalmış yaşam kalitesinden ve olası tıbbi komplikasyonlardan kaynaklanan pek çok diş sorununu önleyebiliriz.

Ağız ve diş sağlığını korumanın temeli diş ve diş eti bakımından geçiyor. Çünkü günümüz teknolojileri oldukça başarılı yapay diş uygulamaları yapılabilse de, gerçek dişlerin yerini tutmuyor. Dişleri korumak ise sanıldığı kadar zor değil.

Günlük ağız bakımında küçük değişiklikler yaparak, dişleri uzun süre daha sağlıklı tutmak mümkün. İşte daha iyi bir ağız sağlığı için ipuçları:

İyi besinler tüketin

Sağlıklı beslenmek iyi ve sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazı. Ancak bazı yiyeceklerin özellikle dişlerimize faydalı olduğunu biliyor musunuz? Elma, armut, kereviz, havuç, karnabahar, çilek gibi meyve ve sebzeler içeriklerindeki doğal liflerin tükürükle birleşmesi sonucunda doğal olarak dişleri temizler ve bakterileri yok eder. Bazı besinler ise bu durumunun tam tersine etki gösterir ve dişleri hızla lekeler.

Kahve, çay, yaban mersini, frenküzümü, turunçgil suları, gazlı içecekler ve kırmızı şarap, dişler üzerinde leke bırakır. Kısaca eğer bir yiyecek tişörtünüzü lekeliyorsa, dişlerinizi de lekelemesi kaçınılmazdır.

Dişlerinizi en az 2 dakika fırçalayın

Dişleri fırçalamak için ayrılan süre en az iki dakika olmalıdır, yani sadece 120 saniye. Ancak çoğu yetişkin bu sürenin yakınına bile gelememektedir. Dişlerinizi fırçalarken kronometre kullanın, böylece diş fırçalamak için kendinize yeterli zamanı ayırmış olursunuz. Kısa ve nazik hareketlerle dişlerinizi fırçalayın, dişeti çizgisine, zor erişilen arka dişlere, dolguların temizlenmesine ayrıca önem gösterin.

Tüm bölümlerin iyice temizlenmesine konsantre olun.

Tüm dişleri ve yüzeyleri temizleyin; iç, dış ve çiğneyici yüzeylerle birlikte dişetlerini fırçalayın. Eğer dişleriniz kanıyorsa fırçalamaya ara vermeyin.

Dişeti hastalığının ilk aşaması olabilir ve doğru şekilde fırçalayarak önleyebilirsiniz. Dişetleriniz iki haftadan fazla süredir kanıyorsa mutlaka bir diş hekimine görünmelisiniz. Daha taze nefes için, dilinizi de mutlaka fırçalayın.

Doğru fırçayı seçin

Dişleri fırçalamayı bilmek kadar fırça seçimi de önemlidir. Diş hekimlerinin çoğu, düz küçük başlı ve yumuşak diş fırçalarının, plakları temizlediği için en iyi seçim olduğu konusunda hemfikir. Pilli diş fırçaları ise elle fırçalamaya oranla daha etkindir. Ayrıca 3 ayda bir ya da fırça yıprandığında diş fırçası mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.

Diş ipini ihmal etmeyin

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın diş fırçasının ulaşamadığı yerler olacaktır. Fırçanın ulaşamadığı ara bölgelerde kalan besin artıklarını ve plakları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.

Kalan bakterilerden ağız gargarası ile kurtulun

Dişler ağız yüzeyinin sadece dörtte birini kapladığından, kalan ağız yüzeyi fırça ve diş ipi ile yapılan temizlikten sınırlı fayda sağlar ve ulaşılamayan yüzeylerdeki bakteriler hızla çoğalarak dişlerin üzerine ve tüm ağıza yeniden yayılırlar. Bu nedenle sadece dişleri fırçalamak yetmez.

Bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası, fırça ve diş ipi ile beraber günlük etkin bir ağız temizliği sağlayacağı gibi arta kalan tüm bakterileri öldürür.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bunları kullanabilirsiniz<abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> etiketler ve öznitelikleri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*