fbpx

20’lik Diş Nedir? Hangi Sorunları Yaşatır?

Doğduğunuzda ağzınızda diş bulunmaz. 4 ile 24 ay arasında süt dişi denilen ilk dişler çıkmaya başlar ve toplamda 20 adet olurlar. İlerleyen dönemde bu dişler dökülür. 5- 7 yaş arasından bir yandan süt dişleri dökülürken, yerine ömür boyu kullanılacak olan dişlerimiz çıkmaya başlar. Bu dişlerin sayısı toplamda 28 olacaktır. 32 denen dişlere ulaşabilmek için 20’lik diş çıkartmanız gerekir. 20 yaş civarında çıkması beklenen bu diş günümüzde ya çıkmaz, ya da sağlıklı olmaz. Bu nedenle de yamuk, düzensiz ve gelişmemiş olduğundan 20’lik diş ameliyatı yapılarak dişler çene kemiğinden ayrılarak, ağzın rahatlaması sağlanacaktır. Bazen tamamı, bazen de yarısı yirmili yaşlarda çıkmaya başlar.

20’lik Diş Sorunu Herkes Yaşar Mı?

Standart gidişte bu dişin bir sorun çıkarması beklenmez. Ancak dişleri sıkıştırması, dişin eksik ya da zayıf olması bazen ciddi sorunların yaşanmasına neden olabilir. 20’lik diş belirtileri ağrı, sancı ve batma gibi farklı şekillerde ortaya çıkar. Birçok insanda ise bu dişin emaresi bile olmayabiliyor. Aynı şekilde yaş ilerlediğinde çıkan 20’lik diş daha sorunlu ve daha fazla can yakan cinsten olabilir. Günümüzde bu ve benzeri diş sorunlarının da aşılması kolaylaşmıştır. İyi şekilde analiz edilerek, dişin çıkış süreci, uygunsuz olması durumunda ameliyatla alınması mümkün olacaktır. Bu şekilde diş sorunu yaşanmaya başladığında bir uzman desteğinin alınması en uygun sonuç olacaktır.

20’lik Dişler Sağlıklı Mıdır?

Eskiye nazaran beslenmenin daha yumuşak olması, bu dişlerin kendini geliştirmemesine ve çıkmamasına neden olabiliyor. Belki de insanlar bir evrim aşamasında ve bundan 100 sene sonra 32 diş bir hayal olabilir. Genel olarak 20’ lik diş nerde çıkar merak edenler için açıklayalım; çene kemiğinin en son bağlantı yerinde, alt ya da üstte, tüm dişlerin en sonunda çıkmaktadır. Bazen ikisi birden çıkarken, genelde tekli şekillerde baş gösterirler. Bu gibi durumda hemen uzmana başvurulmalı ve durum değerlendirilmesi yapılmalıdır. Sağlıklı olan 20’lik diş doğru şekilde çıkıyorsa, müdahale edilmez ve çıkabilir. Aynı şekilde kullanılabilir. Bu durum da gayet normal bir durumdur. Genetik olarak diş sağlığının büyük önemi vardır.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bunları kullanabilirsiniz<abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> etiketler ve öznitelikleri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*